بسمه تعالی

نويسنده : امیرحمزه مهرابی
این روزها مد شده است که هرکسی سعی میکند مشکلات، طرحها و برنامههایی که هزینه اجتماعی داشته یا با شکست مواجه میشود را به نحوی به گردن رهبری بیندازد ولی اگر موفقیتی حاصل شود به خود منتسب کند که مصادیق آن کم نیست.
اما واقعیت چیست؟
برای ولی فقیه «پنج نقش» را می توان معرفی کرد:
1- نقش سیاستگزاری و هدایتگری
2- نقش فرماندهی کل قوا
3- نقش مرجعیت دینی
4- نقش رهبری نظام
5- نقش قضاوت
1- نقش سیاستگزاری و هدایتگری
ولی فقیه در «نقش سیاستگزاری»، به کمک «ستاد مشورتی» (مجمع تشخیص مصلحت و شواری انقلاب فرهنگی) به اعتراف دوست و دشمن، بسیار موفق عمل کرده و تاکنون کسی خدشهای بدان وارد نکرده است.
2- نقش فرماندهی کل قوا
ولی فقیه در ایفای «نقش فرماندهی کل قوا» به این دلیل که «ستاد اجرایی» آن در اختیار رهبری است؛ بالاتر از حد انتظار عمل کرده و بجز برخی معاندان لجوج و سیاسیون تمامیت خواه، همه به کارآمدی سپاه و ارتش اعتراف دارند.
موفقیت نیروهای مسلح در دفاع مقدس، صنایع نظامی، هوا فضا، دفاع برون مرزی، اجرای ابر پروژههای عمرانی مثل پالایشگاه، سدسازی و پلسازی و جادههای ریلی و مترو، کمک به مردم در حوادث و بلایا و... همگی جلوهای از مدیریت جهادی و کارآمدی به نمایش گذاشتهاند.
3- نقش مرجعیت دینی
در نقش مرجعیت دینی، هر چند رهبری شخصاً در ارائه درس خارج و افتاء، فوقالعاده ظاهر شده و در این عرصه نوآوری و بنبستشکنی داشتهاند ولی بنا به ملاحظاتی مثل سایر مراجع، دفاتر و ستاد اجرایی مربوطه را در کشور ایجاد نکردهاند.
4- نقش رهبری نظام
اما ستاد اجرایی ولی فقیه برای ایفای نقش رهبری، طبق قانون اساسی «دولت» است که توسط مردم انتخاب میشود. میزان موفقیت نظام در این زمینه، بستگی به همراهی دولت و مردم با رهبر داشته که تا چه حد مدیران اجرایی از رهبری اطاعتپذیری داشته و تدابیر معظم له را بکار گرفتهاند.
طبق قانون، سیاستهای ابلاغی و اعلامی رهبر باید توسط دولت اجرا شود. اما سوال این است که دولت در زمینه اقتصاد مقاومتی، توافقنامه برجام، اجرای عدالت، اشتغالزایی، عزتافزایی در سیاست خارجی، حمایت از مظلومین، سبک زندگی اسلامی و مسائل فرهنگی، پرهیز از اشرافیگری، جوانگرایی، حمایت از تولید و کالای ایرانی و.... تا چه حد مطابق نظرات رهبری عمل کرده است؟
خود مردم منصفانه قضاوت کنند، میزان موفقیت ستاد اجرایی که توسط رهبر انتخاب شده (سپاه و ارتش) در مقایسه با ستاد اجرایی که توسط مردم انتخاب میشود (دولت) چقدر است؟ احساس ناکارآمدی مردم از کدام بخشهاست. آیا مشکلات به رهبری برمیگردد یا مدیران اجرایی دولت؟
ساخت موشک سختتر است یا ساخت خودرو؟
غلبه بر داعش سختتر است یا مبارزه با قاچاق کالا؟
دولتی که برخلاف تدابیر رهبری، به جای توسعه اشتغالزایی و تقویت اقتصاد درونزا و برونگرا، اولویتش برگزاری کنسرت و عدم فیلتر تلگرام است؛ چه میتوان کرد؟
وقتی ما بر خلاف شاخصهای اعلام شده از سوی رهبری، نمایندگانی را به مجلس میفرستیم که اکثریتشان دغدغه مشکلات مردم را ندارند، مقصر کیست؟
5- نقش قضاوت
گفته میشود قوه قضاییه ناکارآمد است. هر چند این حرف تا حدودی درست است ولی باید بپذیریم نقص قوه قضاییه توسط صاحبان قدرت و ثروت که مرتکب جرم میشوند و رسانههای در اختیار، بزرگنمایی میشود.
در عین حال باید بدانیم که برخورد با متخلفین توسط قوه قضاییه، از طریق ضابطین قضایی صورت میگیرد.
مهمترین ضابطین قوه قضاییه، سپاه (وابسته به رهبری) و وزارت اطلاعات (وابسته به دولت) هستند.
سوال این است که: در برخورد با جاسوسان، اختلاسگران، نفوذیها، خرابکاران، قاچاقچیان و... کدامیک مناسب عمل کردهاند؟
سازمانی که زیر نظر رهبری است به وظیفه خود عمل کرده یا سازمانی که زیر نظر دولت منتخب مردم است؟
وقتی یکی از ارکان دولت رسماً اعلام میکند که فلانی جاسوس نیست (و فرار میکند)، دوتابعیتی، نفوذی، حقوقبگیر نجومی و... نداریم و پروندهای به قوه قضائیه ارسال نمیشود، قوه قضاییه چکار میتواند بکند؟
چقدر اطلاعات سپاه میتواند برادران و فرزندان و منسوبین مسئولین رده یک را دستگیر و تحویل قوه قضاییه بدهد و فحش را به جان بخرد؟
ما مردم باید خودمان را بخاطر انتخابمان ملامت کنیم یا مشکلات را به گردن رهبری بیندازیم؟
وقتی تذکرات رهبری از طرف دولت و برخی از مردم نادیده گرفته میشود! رهبر چکار باید بکند؟ مگر بزرگ مرد تاریخ انسانیت، امام علی(ع) در خطبه 27 با دلی پرخون از عوام و خواص شکوه نکرد و نفرمود:
لَكِنْ لَا رَأْيَ لِمَنْ لَا يُطَاعُ
کسی که امر و فرمانش اطاعت نمیشود، رای و تدبیری ندارد (تدبیرش زمین میماند)
و درد دلهای دیگری که ترجمه آن را به خودتان واگذار می کنم:
يَا أَشْبَاهَ الرِّجَالِ
وَ لَا رِجَالَ حُلُومُ الْأَطْفَالِ
وَ عُقُولُ رَبَّاتِ الْحِجَالِ
لَوَدِدْتُ أَنِّي لَمْ أَرَكُمْ وَ لَمْ أَعْرِفْكُمْ مَعْرِفَةً
وَ اللَّهِ جَرَّتْ نَدَماً وَ أَعْقَبَتْ سَدَماً
قَاتَلَكُمُ اللَّهُ لَقَدْ مَلَأْتُمْ قَلْبِي قَيْحاً
وَ شَحَنْتُمْ صَدْرِي غَيْظاً
وَ جَرَّعْتُمُونِي نُغَبَ التَّهْمَامِ أَنْفَاساً
وَ أَفْسَدْتُمْ عَلَيَّ رَأْيِي بِالْعِصْيَانِ وَ الْخِذْلَانِ و....