
کارگردان: فیلیپ اشتولتسل
تهیهکنندگان: ولف باوور، نیکو هوفمن، کریستینه اشتروبل، دیرک شورهوف
نویسنده: جان برگر
بر اساس: رمان حکیم (پزشک) اثر نوآ گوردون (۱۹۸۶ آمریکا)

بازیگران: بن کینگزلی، تام پین، اما ریگبی، الیویه مارتینز، الیاس مبارک، استلان اسکارشگورد
موسیقی: هاوارد شور
فیلمبرداری: هاگن بوگدانسکی
تدوین: اسون بودلمن
شرکت تولید: اونیورزوم فیلم
توزیعکننده: یونیورسال استودیوز، بتا سینما
تاریخهای انتشار: ۲۵ دسامبر ۲۰۱۳، ۵ دسامبر ۲۰۱۴ (آمریکا)
مدت زمان: ۱۵۰ دقیقه
کشور: آلمان
زبان: انگلیسی
هزینهٔ فیلم: ۴۰ میلیون دلار
فروش گیشه: ۵۷٬۲ میلیون دلار
طبیب (آلمانی: Der Medicus و انگلیسی: The Physician) فیلمی تاریخی محصول کشور آلمان است که بر اساس رمان حکیم اثر نوا گوردون (Noah Gordon) نویسنده امریکایی توسط فلیپ اشتولتسل(Philipp Stolzl) کارگردانی شده و با بازی بن کینگزلی در نقش اصلی ساخته شده است. این کتاب به رغم ناکامیاش در آمریکا، در اروپا با استقبال مواجه شد و خوانندگان آن را در حد یک کتاب فانتزی تاریخی دانستند.
داستان این فیلم ربوط به قرون وسطی (قرن یازده میلادی) است.
و درباره راب کول یک بچه یتیم و فقیر انگلیسی است که پدر و مادرش را بر اثر بیماری از دست میدهد و تصمیم میگیرد تا پزشکی بپاموزد. وی میفهمد که بهترین پزشک و حکیم حکیمان، ابوعلی سینا در ایران است.
فیلمبرداری فیلم در شهر کلن آلمان و در کشور مراکش انجام شده است ولی کارگردان نتوانسته در بازسازی بناها و فضاهای تاریخی شهر اصفهان در قرن 11 میلادی موفق شود.
فیلم طبیب مانند بسیاری از آثار ساخته شده درباره ایران و شرق، روایتی افسانهای است تا واقعی. ابن سینا برای مردم جهان نام و شخصیت شناخته شدهای است و تصاویر دقیق و مستندی از چهره او نیز وجود دارد. فیلم درباره زندگی ابوعلی سینای خیالی است که در آن فقط از نام و شهرت و محل زندگی وی الهام گرفته شده است و بسیاری از نکات آن با زندگی این حکیم و پزشک نابغه ایرانی تفاوت دارد.
زندگی نامه اجمالی ابوعلی سینا
ابوعلی حسین بن عبدالله مشهور به ابوعلی سینا، ابن سینا یا پورسینا نامی آشنا در سراسر جهان و از مفاخر ایران است. وی در سال 980 میلادی در بخارا (در ازبکستان کنونی) متولد شد و در سال 1037 میلادی در شهر همدان در ایران درگذشت. ابن سینا از مشهورترین و تاثیرگذارترینِ فیلسوفان و دانشمندان ایران است. وی نویسنده کتاب شفا (دانشنامه علمی و فلسفی) و القانون فی الطب (از معروفترین آثار در تاریخ پزشکی) است.
پدر ابن سینا از بزرگان دربار سامانی وی را برای تحصیل به مدرسه فرستاد. حافظه و هوشی خارقالعاده و تلاشش باعث شد تا در ۱۴ سالگی از معلمان خود پیشی گیرد. علم منطق، الهیات، علوم طبیعی، داروسازی، ماوراءالطبیعه، موسیقی و دیگر علوم رایج آن زمان را تا سن 18 سالگی آموخت و به زودی سرآمد همگان شد.
ابن سینا سفرهای زیادی داشت و در یکی از این سفرها به همدان در سن 58 سالگی مبتلا به بیماری قولنج شد و در اثر آن درگذشت. آرامگاه وی هم اکنون در همدان قرار دارد.
ابن سینا مردی نیرومند بود و به همین خاطر از مطالعه و نگارش احساس خستگی نمیکرد. شبها تا دیرگاه به نوشتن کتاب و رساله میپرداخت و به لحاظ نیروی ذهنی و تفکر نیز بسیار نیرومند بود.
از قرن دوازدهم تا شانزدهم میلادی، تعلیمات ابن سینا پایه علمی و عملی پزشکی در اروپا بود. در کهنترین برنامه تعلیمی که بدست آمده و مربوط به مدرسه طب مون پلیه در فرانسه در سال 1309 میلادی میباشد، نام کتاب قانون او ذکر شده است. اول شهریور (23 اوت) همزمان با زادروز او در ایران بزرگ، روز پزشک نامیده شده است.
تحریف تاریخ در فیلم طبیب
از دقایق ابتدایی فیلم طبیب، دروغ و تحریفهای آغاز میشود تا جایی که فیلم بررسی شخصیت ابن سینا نیست بلکه راهی برای بیان نکات غلط و تحریف شده تاریخی است.
ابن سینا در کتاب قانون به عنوان یک دایرةالمعارف پزشکی که نزدیک به دو قرن در دانشگاه های سراسر دنیا تدریس شده است به مبانی تشریح، آناتومی، داروشناسی و داروسازی و نسخه نویسی، فارماکولوژی و... پرداخته است. با این حال، در فیلم طبیب، چنین وانمود می شود که این شاگرد اروپایی و خیالی ابن سیناست که به او مطالبی را آموخته و علم تشریح را به او یاد میدهد.

در این فیلم، ابن سینا در اصفهان یک معلم و طبیب است و علاءالدوله حاکم آل بویه با او رفتار مناسبی ندارد و فقط از او حمایت میکند. درحالیکه در تاریخ آمده که ابن سینا وزیر علاءالدوله بود و نزد وی احترام زیادی داشت. دوران آل بویه جزء پررونقترین دورههای ترویج فکر در ایران بوده که یکی از ویژگیهای خاص آن، گرد هم آمدن علما و اندیشمندان مسلمان، مسیحی و یهودی و بحث و تبادل نظر درباره مباحث مختلف حتی مباحثی چون خداشناسی، نبوت و معاد بوده است.
در فیلم طبیب، ابن سینا و شاگردش به خاطر تشریح بدن اموات، تکفیر و محکوم به اعدام میشوند در حالی که ابن سینا فقط به خاطر نظراتش در فلسفه توسط برخی مقامات روحانی مورد انتقاد علمی بود و هیچگاه محکوم به اعدام نشده و مورد احترام بود.
تصویر علاء الدوله در این فیلم، پادشاهی مستبد و سکولار ترسینم شده است که چنین نبوده است. ابن سینا دانشمندی معاصر سلسلههای سامانیان و غزنویان بوده ولی فیلم او را معاصر سلجوقیان نشان میدهد.
دیگر آنکه در سرزمینهای اسلامی هیچگاه یهودیان و مسیحیان، به خاطر مذهبشان کشتار نمیشدند و از حق تحصیل نیز محروم نبودند ولی در فیلم مسلمانان از ورود مسیحیان به سرزمینهای اسلامی جلوگیری کرده و آنان را آزار میدهند. در اغلب سرزمینهای اسلامی و ایران، اقلیتهای دینی در آرامش زندگی میکردند و به طور کلی مشکلی برای آنها پیش نمیآمد و هنوز چنین است.
سرانجام برخلاف آنچه در این فیلم می بینیم، ابو علی سینا هیچگاه خودکشی نکرد و به مرض قولنج و نه در اصفهان بلکه در همدان درگذشت.
با تمام این اشکالات تاریخی، هدف از ساختن این فیلمها با بودجه های چند میلیون دلاری چیست؟
چه کسانی تهیه کننده و پشتیبان اینگونه فیلمها هستند؟
آیا این جعل و تحریف تاریخی هراس از تفکر ایرانی نیست؟
چرا غربیها در تلاشند که ایران را یک کشور خطرناک جلوه دهند؟
چرا آنها در تلاشند که ایران قبل از اسلام را به گونهای و ایران پس از اسلام را به گونهای دیگر تخریب کنند؟
در حالی که غربیها در طول تاریخ رفتارهای وحشیانه و نژادپرستانهای نسبت به اقلیتهای مسلمان داشته و کشتارهای زیادی علیه آنها در قرون وسطی انجام دادهاند، کشتارهایی همچون جنایات آندلس که حقوق انسانها را زیر پا گذاشتند، میکوشند تا با ساختن فیلم، چهره خود را موجه نشان داده و کارها و پیشینه خودشان که هنوز آثار بسیاری از آنها پابرجاست را به دیگران نسبت دهند.
ابن سینا در یکی از کتابهایش نوشته است: تعصب در دانش و فلسفه مانند هر تعصب دیگر نشانه خامی و بی مایگی است و همیشه به زیان حقیقت تمام می شود.
گویی تعصب غرب نسبت به گذشته تاریک و بدون فروغش در زمینههای علمی نیز موجب شده که به تاریخ شکوهمند دیگر ملتها و کشورها رشک برد و آثاری سخیف و بیمایه مانند فیلم طبیب را بسازد. فیلمی که نه تنها چیزی از ارزشهای میراث فرهنگ و تمدن ایرانی کم نمی کند بلکه روشنگر کینه و دشمنی و حسادت آنان نسبت به تاریخ و فرهنگ ایران است.