
1. بچه ها نمیتوانند طعم نمک را تا ۴ ماهگی احساس کنند. این تاخیر ممکن است با توسعه کلیهها مرتبط باشد، که پردازش سدیم را حدودا در این سن آغاز میکنند.
2. در اروپای قرون وسطی، معمولا برای درمان بیماریهای بچه ها از زالو استفاده میشد. به عنوان مثال، برای درمان خروسک زالو روی خرخره نوزاد قرار داده میشد. علاوه بر این، نوزادانی که در حال دندان درآوردن بودند، معمولا پاکسازی و با زالو حجامت میشدند.
3. چشم بچه ها ۷۵٪ از اندازه چشم آنها در بزرگسالی است، اما قوه بینایی بچه ها در حدود ۲۰/۴۰۰ است. به مدت شش ماه، بینایی نوزاد باید به نسبت ۲۰/۲۰ برسد.
4. بچه ها در زمان نوزاد بودن بیشتر تمایل دارند سرشان را به سمت راست برگردانند تا چپ.
5. گوش داخلی تنها ارگان حسی انسان است که قبل از تولد به طور کامل رشد کردهاست. اندازه آن در اواسط بارداری به اندازه بالغ آن میرسد.
6. پروتئینی که مانع از جوش خوردن زود هنگام جمجمه نوزاد میشود، “ناگین” نام دارد.
7. در عرض چند روز پس از تولد، کودک میتواند با لمس، موهایی که قطرهای مختلفی دارند را از هم تشخیص بدهد.
8. بزرگسالان ۲۰۶ استخوان دارند. هنگامی که نوزاد به دنیا میآید، ۳۰۰ استخوان دارد. استخوانهای نوزاد در هنگام رشد، به هم جوش میخورد، در نتیجه تعداد استخوانها در بزرگسالی کمتر میشود.
9. روده نوزاد در حدود ۳۳۵ سانت طول دارد. زمانی که نوزاد تبدیل به یک فرد بزرگسال میشود، طول روده دو برابر خواهد شد.
10. نوزاد در هر ۲۰ دقیقه ادرار میکند و زمانی که شش ماه میشود در هر ساعت یک بار ادرار میکند.
11. نوزاد انسان تنها پستانداری است که به پدر و مادر خود لبخند میزند.
12. اگر نرخ رشد کسی که با وزن ۳ کیلو و ۶۰۰ گرم و قد ۵۰ سانت به دنیا آمده، مانند نرخ رشدش در سال اول زندگیاش باشد، در سن ۲۰ سالگی حدود ۷ متر و نیم قد و ۱۴۲ کیلوگرم وزن خواهد داشت!
13. بیشترین تعداد نوزادان متولد شده از یک زن ۶۹ نفر است. یک زن روستایی در روسیه از سال ۱۷۲۵ تا سال ۱۷۶۵، ۱۶ جفت دوقلو، هفت سه قلو، و چهار، چهار قلو به دنیا آورد.
14. در سال ۱۹۷۸، نخستین نوزاد در قطب جنوب متولد شد: امیلیو مارکوس پالما د مایورکا.
15. یک نوزاد حدود ۳۰.۰۰۰ جوانه چشایی دارد. این جوانههای چشایی نه فقط روی زبان نوزاد بلکه در دو طرف، پشت و سقف دهان او نیز وجود دارند. یک فرد بالغ حدود ۱۰.۰۰۰ جوانه چشایی دارد.
16. حدود ۸۰٪ از نوزادان با نوعی خال مادرزادی، معمولا “لکهای صورتی رنگ” و ” خال لکه شرابی” متولد میشوند.
17. حدود دو یا سه کودک در هر ۱۰۰۰ کودکی که در آمریکا به دنیا میآیند یا ناشنوا هستند یا به سختی میشنوند و تعداد بیشتری نیز در دوران کودکی قدرت شنواییشان را از دست میدهند.
18. سلامتی بچه هایی که مادرانشان دچار یک بیماری مقاربتی هستند، با مشکلاتی جدی روبهرو است از جمله مرگ، وزن کم در هنگام تولد، ورم ملتحمه (نوعی عفونت چشمی)، ذات الریه (پنومونی)، سپسیس نوزاد (وجود عفونت در جریان خون نوزاد)، آسیب عصبی، نابینایی، ناشنوایی، هپاتیت حاد، مننژیت، بیماریهای مزمن کبدی و سیروز.
19. برخی از دانشمندان ثابت کردهاند که تکان دادن سر به معنای “نه” از روی تکان دادن سر نوزادان زمانی که سیر شدهاند و دیگر غذا نمیخواهند باب شدهاست.
20. نوزادان میتوانند بو و صدای مادر خود را در هنگام تولد تشخیص دهند. اما چند هفته طول میکشد تا نوزاد بتواند تفاوت بین مادر خود و بزرگسالان دیگر را متوجه شوند.
21. نخستین لبخند اجتماعی یک کودک بین چهار و شش هفته پس از تولد ظاهر میشود.
22. سنگینترین نوزاد زنده مانده تا کنون ۱۰ کیلو و ۳۰۰ گرم وزن داشتهاست. این نوزاد ایتالیایی در سال ۱۹۵۵ متولد شد. در سال ۱۸۷۹، یک زن در کانادا نوزادی به دنیا آورد که ۱۰ کیلو و ۵۰۰ گرم وزن داشت اما نوزاد ۱۱ ساعت پس از تولد درگذشت.
23. در هر سه ثانیه یک نوزاد در جهان متولد میشود.
24. تعداد نوزادان متولد شده از زنان تنها در حال افزایش است. در ۲۰۱۰، تعداد ۹.۸ میلیون مادر مجرد با فرزندان زیر ۱۸ سال خود زندگی میکردند. در سال ۱۹۷۰، این رقم ۳.۴ میلیون بود.
25. تحقیقات نشان داده است احتمال بروز مشکلات تنفسی در نوزادانی که به صورت سزارین متولد میشوند بیشتر است، زیرا تصور بر این است که تغییرات هورمونی و فیزیولوژیکی مهمی در طول مدت زایمان روی این نوزادان صورت بگیرد.
26. در چهار یا پنج نوزاد از هر ۱۰۰ نوزاد تازه متولد شده، ترشح شیر از نوک سینهها وجود دارد. این به خاطر سطح بالای هورمونهای مادر است که به جفت در دوران بارداری تراوش میکند. در نوزادان نارس چنین پدیدهای هرگز وجود ندارد، تنها نوزادانی تراوش شیر از نوک سینه دارند که کل دوره ۹ ماه را در شکم مادر طی کرده باشند.
27. سر یک نوزاد نسبتا بزرگ است و یک چهارم از طول کل بدن او را تشکیل میدهد، در مقایسه با زمان بزرگسالی که سر انسان یک هشتم طول کل بدن او است.
28. در زمان تولد نوزاد استخوان کشکک زانو را ندارد. کشکک زانو تا ۶ ماهگی کامل نمیشود.
29. قدرت چنگ زدن (گرفتن چیزی در دست) یک نوزاد تازه متولد شده آنچنان زیاد است که میتواند با چنگ زدن به جایی روی هوا معلق بماند و کل وزن خود را تحمل کند!
30. در لحظه تولد، قلب یک کودک ۱۸۰ بار در دقیقه میتپد. در عرض چند ساعت، سرعت تپش قلب او به ۱۴۰ بار در دقیقه میرسد. در ۱ سالگی، ضربان قلب نوزاد ۱۱۵ بار در دقیقه است. ضربان قلب یک فرد بالغ در حالت استراحت ۷۰ تا ۸۰ ضربه در دقیقه است.
31. نوزادان واکنش مثبتی نسبت به عطر سینه مادرشان نشان میدهند و به پد سینه مورد استفاده توسط زنان دیگر اعتنایی نمیکنند. جالبتر اینکه کشف شدهاست، یک زن با چشمهای بسته میتواند نوزاد خود را به وسیله بویی که دارد در میان نوزادان دیگر تشخیص دهد.
32. نوزادان تازه متولد شده ترجیح میدهند به نقاشی کشیده شده از یک چهره نگاه کنند تا یک الگوی تصادفی و نامشخص. همچنین آنها چهره خندان را به چهرههای بد خلق ترجیح میدهند.
33. نوزادان تا ۷ ماهگی میتوانند به طور همزمان نفس بکشند و عمل بلع را انجام بدهند.
34. لینا مدینا، دختری ۵ ساله اهل پرو، جوانترین فردی است که بچه دار شدهاست. او در ۱۴ مه ۱۹۳۹ و در سن ۵ سالگی یک پسر به دنیا آورد.
35. به طور متوسط، نوزادان دختر در مقایسه با نوزادان پسر یک روز بیشتر در رحم مادر میمانند. نوزادان سفید، به طور متوسط، پنج روز بیشتر از نوزدان سیاه پوست در داخل رحم مادرشان میمانند، در حالی که نوزادان هندی شش روز بیشتر از نوزادان سفید پوست در رحم مادرشان میمانند.
36. بالاترین شانس یک نوزاد برای زنده ماندن در رحم زمانی است که مادر ۲۲ ساله است. ۲۲ سالگی به عنوان “سن باروری” در انسان شناخته شدهاست.
37. شانس به دنیا آوردن دوقلو به ویژه در بخشهای خاصی از غرب افریقا رایج است. در نیجریه، برای مثال، شانس به دنیا آوردن دوقلو ۱ به ۲۲ است. در مقابل احتمال به دنیا آوردن دوقلو در زنان ژاپنی با نسبت ۱ به ۲۰۰ بسیار پایین است.
38. متوسط وزن یک نوزاد در هنگام تولد ۳ کیلوگرم تا ۳ کیلو و ششصد گرم است. کوچکترین نوزادی که تا به حال به دنیا آمده و زنده ماندهاست، فقط ۲۴۰ گرم وزن داشت.
39. در طول نه ماه بین لقاح و هنگام تولد، وزن نوزاد ۳۰۰۰ میلیون بار افزایش مییابد. نوزاد در زمان بین تولد و پایان سال دوم زندگیاش به لحاظ اندازه، چهار برابر خواهد شد.
40. در کل، نوزادان پسر کمی سنگینتر از نوزادان دختر هستند. متوسط وزن یک نوزاد پسر ۳۴۰۰ گرم است. در حالی که متوسط وزن نوزاد دختر حدودا ۳۲۰۰ گرم است.
41. مغز یک نوزاد ۱۰٪ از کل وزن بدنش را تشکیل میدهد. در بزرگسالان این رقم به ۲٪ میرسد. در پایان سال اول، اندازه مغز نوزاد دو و نیم برابر و در پایان سال پنجم 3 برابر نسبت به اندازه هنگام تولدش افزایش مییابد. در تمام این مراحل، مغز مردان کمی بزرگتر از مغز زنان است.
42. نوزادان در هنگام تولد میتوانند شنا کنند و نفس خود را نگه دارند. هر چند این توانایی به سرعت از بین میرود.
43. کودک در حدود ۶ ماهگی میآموزد که هر چیزی منحصر به فرد است. قبل از این زمان، هر بار که پرندهای را روی یک درخت ببیند همیشه فکر میکند که این همان پرنده قبلی بود.
44. نیمکره مغز نوزادان پسر نامتقارنتر از نوزادان دختر است و این که مغز زنان در آن بخش از مغز که مرتبط با فرآیندهای ذهنی پیچیده است، معمولا تقارن بیشتری دارد. نوزادان دختر ماده خاکستری بیشتری در بخشهای جدیدتر قشر مغز دارند، در حالی که نوزادان پسر ماده خاکستری بیشتری در قسمتهای قدیمیتر و بخشهای دیرین مغز دارند. مغز مردان نیز در سمت چپ به طور قابل توجهی بزرگتر است.
45. بینایی کمتر از سایر حواس در یک نوزاد تازه متولد شده، توسعه یافتهاست. نوزادان میتوانند تنها تا فاصله ۲۰ تا ۳۵ سانتی خودشان را به خوبی ببینند، و زمانی که حدودا سه ماهه شدند، بهترین دید را از محیط اطرافشان دارند. نوزادان همچنین ممکن است در تشخیص رنگها مشکل داشته باشند.
46. بیشتر نوزادان تمام موهایشان را در سه یا چهار ماه اول زندگی از دست میدهند.
47. نوزاد گریههای روانی یا اشکهایی که نشان دهنده ناراحتی عاطفی است، ندارد. هر چند نوزادان با اشک پایه (اشک کافی برای مرطوب و سالم نگه داشتن چشم) و گریه کردن واکنشی (گریه در واکنش به محرکها) به دنیا میآیند. نوزاد بین ۲ تا ۴ ماهگی گریه کردن در اثر ناراحتی را شروع میکند.
48. در کشور چین، در هر ۳۰ ثانیه یک نوزاد با نقص مادرزادی به دنیا میآید. نقص هنگام تولد در این کشور از سال ۲۰۰۱ نزدیک به ۴۰٪ افزایش یافتهاست.
49. نوزادان آهنگهای زبان مادری خود را در بدو تولد ترجیح میدهند و این نشان میدهد که یادگیری زبان در دوران جنینی آغاز میشود. نوزادان حتی ممکن است با لحن صدای زبان مادریشان گریه کنند.
50. مطابق با برآوردهای مورخان قرن ۱۸ احتمال قتل یک نوزاد چهار برابر بیشتر از هر کس دیگری بود.
51. یکی از نخستین نوانخانهها توسط داتئوس، اسقف اعظم میلان در سال ۷۸۷ بعد از میلاد مسیح تاسیس شد. قصد او این بود که به والدین کمک کند که با کشتن فرزندانشان دچار لعنت ابدی نشوند و در عوض آنها را به نوانخانه بیاورند.
52. در اروپا، شیر تا دهه ۱۸۹۰ پاستوریزه نمیشد و ممنوع بود، به ویژه برای نوزادان، چرا که مردم اعتقاد داشتند با خوردن شیر فرزندشان در هنگام رشد کردن شبیه به حیوانات خواهد شد.
53. یونانیان تصور میکردند که شیر مادر در رحم تولید میشود و توسط مجراهای خاصی در بدن به پستان منتقل میشود. از قرون وسطی اعتقاد تایید نشدهای وجود داشت که شیر مادر از بیماریها جلوگیری میکند، اما تصور میشد که آغوز، مایعی که پس از تولد از پستان مادر ترشح میشود، خطرناک است، و به زنان توصیه میشد که به مدت چند روز به نوزادانشان شیر ندهند. در واقع ابتدا یک کودک بزرگتر شیر مادر را میکشید.
54. تا قرن ۱۹در اروپا، تصور میشد که نوزادان شخصیتی ندارند و بنابراین نیاز به پرورش جسمی و روانی که امروزه توصیه میشود، در آن زمان احساس نمیشد.
55. یک کودک متوسط حدود ۲۷۰۰ پوشک در سال مصرف میکند.
56. بچه ها به طور معمول صدای زنانه را به صدای مردانه ترجیح میدهند، شاید به همین دلیل است که بسیاری از آدمها هنگام صحبت با نوزادان صدایشان را نازک میکنند یا به عبارت دیگر با لحن کودکانه صحبت میکنند.
57. مامیزه یا مواد چسبنده سبز و سیاه موجود در دستگاه گوارش بچه ها ، در مدفوع کودک است و اجازه میدهد که روده توسعه بیاید تا شیر بلافاصله پس از تولد قابل هضم باشد.
58. فیلسوف جان لاک در مقالهای در باب فهم بشر استدلال میکند که هر کودکی با یک “لوح سفید یا نانوشته” به دنیا میآیند. این اعتقاد در تقابل با اعتقادات افلاطون و کلیسای قرون وسطی است که هر دو اعتقاد داشتند نوزادان با عدم تعادل ذاتی به دنیا میآیند.
59. روانشناسان معتقدند که خودآگاهی بچه ها حدودا در ۱۲ ماهگی توسعه مییابد.
60. بقای شیء معمولا در ۸ تا ۹ ماهگی توسط بچه ها قابل درک است.
61. یک نوزاد تازه متولد شده حدود یک فنجان خون در بدن دارد.
62. پس از تولد، مغز انسان در زمان یک سالگی به ۶۰٪ از اندازه بالغ آن میرسد. در سنین مهد کودکی شدن کودک، مغز به اندازه کامل خود رسیده است، اما به طور معمول تا سنین و بیست و اندی سالگی مغز همچنان در حال توسعه یافتن است.
63. کلمه “بیبی” در زبان انگلیسی ممکن است از “ب ب ب ” کردن نوزاد ساخته شده باشد.
64. نام کودک بر زندگی او در بزرگسالی تاثیر میگذارد. برای مثال، یک نوزاد پسر با یک نام “زنانهتر” ممکن است در آینده مشکلات رفتاری داشته باشد.
65. بچه ها چیز زیادی را قبل از سن ۳ سالگی به یاد نمیآورند به دلیل چیزی که روانشناسان “فراموشی کودکانه” مینامند. دانشمندان علوم اعصاب بر این باورند که تجربیات اولیه زندگی انسان هرگز وارد حافظه بلند مدت وی نمیشود به این دلیل که سیستم ضبط مغز هنوز کاربردی نشدهاست یا به این دلیل که حافظه با فراگیری زبان گره خوردهاست.
66. طبق برآوردها یک کودک نزدیک به ۷ کیلو غله صبحانه در سال میخورد.